Skip to content Skip to footer

Benefitet e Vajit të Ullirit

Efektet shëndetësore të yndyrës dietike janë të diskutueshme. Megjithatë, ekspertët pajtohen se vaji i ullirit – sidomos ekstra i virgjër – është i mirë për ju.

Vaj ulliri është vaj natyral i nxjerrë nga ullinjtë, frutat e pemës së ullirit. Acidi yndyror mbizotërues në vajin e ullirit është një yndyrë e ngopur e quajtur acid oleik, që përbëjnë 73% të përmbajtjes totale të vajit.

Vaj ulliri ekstra i virgjër është mjaft ushqyes. Përveç acideve të saj yndyrore të dobishme, ai përmban sasi modeste të vitaminave E dhe K. Por vaji i ullirit është gjithashtu i ngarkuar me antioksidantë të fuqishëm. Këto antioksidantë janë biologjikisht aktivë dhe mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike. Ata gjithashtu luftojnë kundër inflamacionit dhe ndihmojnë në mbrojtjen e kolesterolit të gjakut nga oksidimi – dy përfitime që mund të ulin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Antioksidantët në vajin e ullirit kanë veti anti-kanceroze

Antioksidantët në vajin e ullirit mund të zvogëlojnë dëmtimin oksidativ për shkak të radikalëve të lirë, që besohet të jetë një udhëheqës i kancerit. Shumë studime me tuba tregojnë se komponimet në vajin e ullirit mund të luftojnë qelizat e kancerit.

1/1 Vaj ulliri mund të ndihmojë në parandalimin e goditjeve në tru.

Një rishikim i madh i studimeve në 841,000 njerëz zbuloi se vaji i ullirit ishte burimi i vetëm i yndyrës së ngopur lidhur me një rrezik të reduktuar të goditjeve ne tru.

1/2 Vaj ulliri është mbrojtës kundër sëmundjes së zemrës.

Dhjetëra – nëse jo qindra – studime tregojnë se vaji ekstra i virgjër ulliri ka përfitime të fuqishme për zemrën tuaj. Nëse keni sëmundje të zemrës, një histori familjare të sëmundjeve të zemrës ose ndonjë faktor tjetër të madh rreziku, mund të dëshironi të përfshini shumë vaj ulliri ekstra të virgjër në dietën tuaj.